Matiga mackor att ha med i lastbilen

Något jag gillar att ha med mig, det ät matiga mackor. Det är perfekt att ha som lunch i lastbilen. Men de går ju även att ha med ut om man ska ha picnic eller har bilresa med hela familjen. Ska dela med mig av hur man kan göra några av mina favoriter.

Tonfisk- och philadelphiabaguette

Ingredienser
4 portionsbaguetter à 100 g, gärna med hela frön och korn i, ev. glutenfria
1 burk tonfisk i vatten
1 liten rödlök
½ liten röd paprika
100 g philadelphiaost, max 12 %
salt och svartpeppar

Garnera med: färsk oregano eller timjan

Gör så här

Sätt ugnen på 250°. Skär en djup skåra i baguetterna. Låt tonfisken rinna av. Hacka rödlöken fint och skär paprikan i små bitar. Blanda tonfisk, rödlök, paprika och philadelphiaost i en skål. Smaka av med salt och peppar.

Fyll baguetterna med fyllningen och lägg dem på en plåt. Gratinera tills brödet och osten fått färg, 8–10 min.

Mättande lunchmacka

Ingredienser
2 delade grova bröd à 60 g, ev. glutenfria
2 tsk fransk senap
salladsblad
150 g skivat kött, t ex pastrami eller rostbiff
1 stor skivad tomat
50 g hyvlad lagrad ost, 10 %
2 skivade saltgurkor

Gör så här
Bred senap på de 4 brödhalvorna. Lägg på salladsblad och varva kött, tomater, ost och gurka. Avsluta med brödskiva. Fäst ev med en tandpetare.

Falukorv i pitabröd med ajvar

Ingredienser

400 g morötter
2 msk olivolja
1 msk färskpressad citronjuice
1 tsk flytande honung
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 silverlök
1 romansallad eller isbergsallad (1 romansallad motsvarar 1/2 isbergsallad)
500 g falukorv
2 msk smör
8 pitabröd
1 dl ajvar relish
3 dl gräddfil

Gör så här

Skala morötterna och hyvla tunt med skalare eller mandolin.

Blanda olivolja, citronjuice, honung, salt och svartpeppar till en dressing.

Skala och skiva silverlöken tunt. Bryt salladen i mindre bitar.

Skiva falukorven tunt och stek dem gyllene i smör.

Värm pitabröden. Blanda moroten med dressingen.

Servera korven i pitabröden med morot, sallad, lök, ajvar och gräddfil.

21 apr 2021